конспект уроку джури козака швайки

«Джури козака Швайки» («На козацьких островах») - твір про волелюбних, сміливих героїв, які вміють вистояти у складних ситуаціях. Ім’я уроку: Де козак, там і слава (Народна творчість). Мета: ознайомити учнів із цікавими фактами життя і творчості . наших предків, виховання й утвердження цих якостей у наш час. Цілі. Учні знатимуть: факти з життя В. Рутківського; зміст ІІ частини роману «Джури козака Швайки», його тему, основну думку, імена героїв твору. Учні вмітимуть: визначати історичну основу твору; висловлювати власні судження про геройство та вміння з честю вийти із найскладніших ситуацій козака-характерника Швайки та його юних помічників Грицька та Санька. Тип уроку. Урок засвоєння нових знань.


Бінарний урок. Тема уроку української літератури :«Джури козака Швайки» боротьба українського народу з татарськими завойовниками. Мета уроку: допомогти учням осмислити внесок героїв твору - підлітків у визволення рідного краю від загарбників до появи Запорізької Січі; утвердити думку про духовну красу людини, яка пов’язує своє життя з історичним буттям народу; закріпити знання учнів про патріотичні твори, повторити патріотичні твори, вивчені на уроках української літератури; розвивати вміння висловлювати власні думки про проблеми, порушені у творі; розвивати творчий потенціал учнів; виховувати.


Тема. Козак-характерник Швайка та його юні помічники Грицик і Саник, їхнє геройство та вміння вийти з честю з найскладніших ситуацій. Мета: ознайомити учнів із новими пригодами героїв твору; прищеплювати інтерес і любов до читання художньої літератури; розвивати навички виразного читання і усного малювання, переказу,уміння фантазувати, акторські здібності, оцінювати дії та вчинки персонажів; аналізу тексту, зв’язне мовлення, навички творчого сприйняття тексту, висловлення власної думки щодо прочитаного;сприяти усвідомленню лицарства, сміливості, фізичної, духовної сили наших предків, плекати п.


Мета: систематизувати й узагальнити знання учнів щодо прочитаного роману, його героїв, поглибити знання про минуле нашого народу, дослідити мову роману;розвивати навички аналізу художнього твору, пам'ять, образне мислення, творчу уяву, пам'ять, уміння висловлювати власні думки; виховувати почуття патріотизму, прищеплювати шанобливе ставлення до славного минулого України.


Українська література 6 клас - Розробки уроків - Р. Орищин - 2017 рік - У посібнику подано розгорнуті конспекти уроків з української літератури для 6 класу за новою чинною програмою. Видання також містить календарно-тематичне планування - Володимир Рутківський. Джури козака Швайки (На козацьких островах). Творчість відомого українського письменника. Твір про волелюбних, сміливих героїв, які вміють вистояти у складних ситуаціях. Тема боротьби українських козаків проти татарської орди.


Тип уроку: урок застосування знань, умінь і навичок. Обладнання: роман «Джури козака Швайки», ілюстрації до нього, мультимедійні засоби. Перебіг уроку. Забезпечення емоційної готовності до уроку. Декламування поезії. Гей, козак-козаченько . Як козаки прийняли Швайку, Грицика і Санька ? v Якого звіра злякався Грицик уночі ? Чому Пилип Швайка зустрів вовка як найкращого друга ? Чим особливий був цей вовк ? v Через що Грицик, Санько та Барвінок залишилися самі на острові ?


Автор: Тутік Тетяна Миколаївна, вчитель української мови та літератури Костянтинівської СРШ І-ІІІ ст. "ПРОМЕТЕЙ" з пвп Мелітопольської районної ради Запорізької області. Мета: ознайомити учнів із життям і творчістю В.Рутківського, першою книжкою його трилогії; поглибити знання про минуле нашого народу; розвивати творчу уяву, пам’ять, культуру зв’язного мовлення; прищеплювати шанобливе ставлення до славного минулого нашого народу. Міжпредметні зв’язки: історія, українська література.


Тип уроку: урок узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок. Форма проведення: урок-мандрівка. Обладнання: текст першої книги історичної трилогії для дітей В. Рутківського «Джури козака Швайки», презентація, навчальна картка. Перебіг уроку Організаційна етап. Повідомлення теми, мети і завдань уроку. Мотивація навчальної діяльності. Слово вчителя Дорогі діти!


Конспект уроку за твором В.Рутківського "Джури козака Швайки". Ознайомити учнів із змістом твору, його історичною основою; навчити пояснювати поєднання у творі фантастичного і реального, аналізувати роль художніх засобів; удосконалювати вміння знаходити і коментувати описи природи, портрети персонажів, висловлювати власні судження про геройство та вміння з честю вийти із найскладніших ситуацій козака-характерника Швайки та його юних помічників Грицика та Санька; сприяти усвідомленню найважливіших цінностей моралі та етики, що роблять людину душевно.


го твору трилогії «Джури козака Швайки» ло те, що члени шкільного гуртка, старостою. В. Рутківського. І н д и ­в і ­д у а л ь ­н е: підготу­ якого свого часу був Володимир, відшукали. вати повідомлення про зародження козацтва. в рідному селі залишки найдавнішого тоді. Перебіг уроку. поселення в Україні. Забезпечення емоційної готовності до Вищу освіту Рутківський здобував спо­. уроку. чатку в Одеському інституті харчової холо­. Напишіть кілька побажань на урок сусі­ дильної промисловості, потім в Одеському.


Урок містить аудіокнигу "Тишкевич", створену учителем за частиною твору В. Рутківського "На козацьких островах", яка розміщена на власному каналі на платформі You Tube; інтерактивну вікторину за попередніми розділами книги на ресурсі learningapps.org; дано можливість читання твору В. Рутківського "На козацьких островах" повністю з використанням персонального сайту учителя Тихомирової К.В. ukrland.in.ua/ Урок створений у період дистанційного […] . Проблеми, порушені у творі В. Рутківського “На козацьких островах” (із кн. “Джури козака Швайки”)". Автор: Тихомирова Катерина Валентинівна. Посада: учитель української мови та літератури.


Ресурс ілюструє навчальний матеріал з теми «Володимир Рутківський «Джури козака Швайки». Частина друга «На козацьких островах». Характеристика образів Санька і Грицика». Тип ресурсу: презентація. конспект уроку. Автор(и): Кравець Вікторія Марківна, учитель української мови та літератури.


Читати скорочено "Джури козака Швайки (скорочено)" (автор: Рутківський Володимир Григорович). Стислий переказ сюжету, опис ключових подій та змісту твору в Бібліотеці УкрЛіб. Cторінка 7. Конспекти уроків. Статті. Краткие содержания. Швайка наказав козакам зачаїтися у балці, а сам разом з козацькою старшиною подався по сліду татар. Дізнатися, де воно пройшло, було неважко. Трава була геть витолочена. Швайка перший вибіг на високий, порослий лісом пагорб. Звідсіля добре було видно величеньку улоговину. Швайка знав, що Саїд-мурза завжди тут зупиняється ділити здобич. Стислий переказ по главах, автор переказу: Світлана Перець. Авторські права на переказ належать Укрлібу.


Дід Кудьма «Джури козака Швайки» В.Рутківського. 3. Очікувані результати: учні знатимуть зміст твору, вмітимуть його переказувати, виділятимуть головне та яскраві деталі, характеризуватимуть героїв, висловлюватимуть власні думки та враження. 4. Де зараз проживає В. Рутківський? 5. Чому В. Рутківський любив писати твори про історичні події пов’язані з Україною? 6. Що означає слово «козак»? 6. 7. Дайте визначення поняттю «історичний роман».


Для вас Володимир РУТКІВСЬКИЙ. Джури козака швайки. Частина 2. На Козацьких островах. НА КАМ’ЯНОМУ ОСТРОВІ Під вечір вони вирушили углиб дніпровських плавнів. Та перед тим Швайка скочив на Вітрика, випростався на повен зріст і довго вдивлявся з-під долоні у татарський степ. Схоже, Швайку щось дуже непокоїло. Нарешті він зістрибнув з Вітрика, взяв його за повід і повів в очерети. Земля стала пружною, під ногами зачвакала твань.


Тема «Джури козака Швайки» — зображення пригод дванадцятирічних хлопчиків Санька та Грицика у супроводі сміливого вивідника Швайки у складний період протистояння українців турецько-татарським набігам і сваволі польсько-литовських магнатів та зародження козацтва Ідея «Джури козака Швайки» — Уславлення дружби, вірності рідній землі, потреби захисту її кордонів, засудження зради.


«Джури козака Швайки»”. Завантажити презентацію можна за посиланням: Володимир Рутківський. Додаткову інформацію для вчителя про життєвий і творчий шлях Володимира Рутківського можна знайти тут: uchilka.in.ua/volodymyr-rutkivskyj-dzhury-kozaka-shvajky-informatsiya-dlya-vchytelya/. На сторінках цього блогу публікуються результати моєї роботи як учителя, власні конспекти уроків і виховних заходів та презентації, інтерактивні вправи та статті. Сподіваюсь вони стануть у пригоді моїм колегам, батькам учнів та самим школярам. Детальніше про мене.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз робочий зошит фінансова грамотність 6 клас

решебник по экзаменационному сборнику по математике 9

ядс 2 клас зошит відповіді большакова