рідна мова диктант людина може володіти

Людина може володіти кількома мовами, залежно від її здібностей, нахилів і прагнень. Але найкраще, найдосконаліше вона має володіти рідною мовою. Рідна мова — це невід'ємна частка Батьківщини, голос народу й чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші й найніжніші струни людської душі. Є мови більш і менш розвинені, є мови, що своїм чарівним звучанням здобули світову славу. Та наймилішою і найдорожчою для людини є її рідна мова. Бо рідна мова не тільки зберігає світлі спогади з життя людини й зв'язує її з сучасниками. В ній чується голос предків, відлунюють перегорнені .


Рідна мова. Не можна ходити по рідній землі, не чаруючись виплеканою народом у віках рідною мовою. Виплеканою, подарованою нам на віки вічні, щоб берегли, щоб леліяли, щоб розвивали далі. Слова можуть об’єднувати та роз’єднувати, але та сила, яка єднає, у стократ дужча. Усього-на-всього одне промовлене слово часто може змінити все. У нашого народу немає скарбу більшого, як його мова. І коли є загроза хоч дещицю цього скарбу втратити, нас проймає тривога. Як матір за рідну дитину, як дбайливого господаря за чистий лан. Маємо зробити все для того, щоб не згорнулися крила, щоб не обірвалася золот.


Напишіть диктант , виправивши орфографічні та пунктуаційні помилки. Людина може володіти кількома мовами залежно від її здібностей нахілів, і прагнень. Але найкрашче найдосконаліше вона має володіти рідною мовою. Рідна мова це не відємна частка батьківщини голос народу й чарівний інструмент на звуки якого відгукуются найтоньші й найніжніші струни людскої душі. Є мови більш і менш розвинені є мови що своїм чарівним звучанням здобули світову славу. Та наймелішою і найдорощою для людини є її рідна мова. Бо рідна мова не тільки зберігає світлі спогади з житя людини, й звязує її с сучасниками. В ні.


Рідна мова починається з маминої колискової, з батьківського мудрого слова-поради, з пісні, з жарту, з любові. Вона вміщує в собі весь світ, який, сповнений дива, незвичайних почуттів та краси. Про українську ж мову ніколи не кажуть інакше, ніж як про вишневу, солов'їну, волошкову, калинову. Мова – це засіб спілкування людей один з одним. Якщо людина цурається своєї мови,не любить її, вона не заслуговує на ім’я людини. Дитина ще не навчилася як слід говорити, а її слух вже ловить гуркіт бабиних казок, материнської пісеньки. Ми більше прив'язуємося до землі, бо це рідна земля. А мова? Без неї не може існувати жодна людина, жоден народ. Рідна мова дорога людині, як саме життя, — стверджує народна мудрість.


Людина може володіти кількома мовами, залежно від її здібностей, нахилів і прагнень, але найкраще, найдосконаліше вона має володіти, звичайно, рідною мовою. І це не тільки тому, що цією мовою, засвоївши її змалку, користується повсякденно, а й тому, що рідна мова — це невід’ємна частка Батьківщини, голос свого народу й чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші і найніжніші струни людської душі (За Б. Антоненком-Давидовичем). Підсумки. Рефлексія.


Головна » Диктанти » Диктанти. ДПА 2008 (7) Цінність рідної мови. Відомо, що мова кожного народу - явище давнє, її коріння сягає в доісторичні часи. Вона є найгеніальнішим наслідком матеріальної й духовної діяльності багатьох поколінь, а кожне створене слово - це символ сформованої ідеї, витвореної у великих зусиллях людини проникнути у світ природи,у саму себе. Всесвітньо відомий мовознавець Вільгельм фон Гумбольт зазначав: "У мові - дух нації". Справді, національна мова - це здобуток культури, духовної діяльності певного народу, а одночасно й здобуток культури всього людства, бо ко.


Анотація Збірник містить диктанти з української мови для 5-11 класів. Запропоновані тексти сприятимуть гуманістичному вихованню, вихованню національно-патріотичних та моральних загальнолюдських цінностей учнів. У передмові подано критерії оцінювання, що допоможе об’єктивно оцінити якість знань учнів, рівень сформованих компетентностей і компетенцій. Збірник розрахований на вчителів-словесників, студентів філологічних факультетів педагогічних навчальних закладів.. І так само, як у кожної людини є одна мама, так і мова рідна лише одна. Людина може знати дві, три і більше мов, але рідною залишається материнська мова.Бережи рідну мову - національний скарб (115 сл.). 8 клас. Писаний камінь.


У кожної людини стоїть вона початком доброти і совісті. Вона подарувала нам життя, навчила говорити і запалила у серці вічне світло пісні. Тому з образом матері пов’язано усе найдорожче у нашій душі. Це рідний дім, яблуні і вишні в цвіту, широка і журлива річка, запашний луг. Усе те, що зветься Батьківщиною. Наша рідна земля. Рідний край !. Дорога серцю земля наша. Ти розумієш, що це – твоя Батьківщина ! Від батьківського порога вона бере свій початок. Рідна мова. Мово рідна! Ти безконечна, могутня, глибинна. Котиш і котиш хвилі своїх лексиконів, а їм нема кінця краю.


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ДЕРЖАВНА НАУКОВА УСТАНОВА ІНСТИТУТ МОДЕРНІЗАЦІЇ ЗМІСТУ ОСВІТИ № 22.1/10-348 від 09 лютого 2018 року Ректорам (директорам) закладів післядипломної педагогічної освіти Про відзначення Міжнародного дня рідної мови Шановні колеги! ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» інформує про відзначення 21 лютого 2018 року Міжнародного дня рідної мови, який проводиться в Україні, починаючи з …


Авраменко О. М. Українська мова: Збірник текстів для диктантів. 9 клас: Державна. підсумкова атестація. Учитель може повторно прочитати частину речення, якщо вона велика за обсягом, у ній змінено нормативний порядок слів або під дією певних зовнішніх чинників учні недочули якогось слова або словосполучення). Після того як учні запишуть усе речення, його треба прочитати повністю повторно, щоб атесто­ вані мали змогу перевірити записане. У багатобарвності й могутності рідного слова втілено красу людини — творця мови, садівника прекрасного на землі. Рідне слово окрилює нас духовністю, любов'ю до пісні, до матері. На за­ питання, якими мовами він володіє, жартував зазвичай, що легше перелічити ті, котрими не володіє.


РІДНА МОВА Людина може володіти кількома мовами, залежно від її здібностей, нахилів і прагнень. Але найкраще, найдосконаліше вона має володіти рідною мовою. Рідна мова — це невід'ємна частка Батьківщини, голос народу й чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші й найніжніші струни людської душі. Є мови більш і менш розвинені, є мови, що своїм чарівним звучанням здобули світову славу. Та наймилішою і найдорожчою для людини є її рідна мова. Бо рідна мова не тільки зберігає світлі спогади з життя людини й зв'язує її з сучасниками. В ній чується голос предків, відлунюють п.


У даному матеріалі Ви можете ознайомитись з готовим домашнім завданням до збірника диктантів для державної підсумкової аместації з української мови 9 клас. Видавництво Підручники і посібники . Збірник диктантів [Білецька О.] 2019. 15-05-2019, 23:27, ДПА, 2 865, 1. * Різний порядок.


ЗБІРНИК ДИКТАНТІВ для державної підсумкової атестації. з української мови 9 КЛАС. Рекомендовано Міністерством освіти і науки . Той, хто в давнину вправно володів була-вою, був справді моãутньою людиною, а тому мав право керу-вати інøими. В Óкраїні, Ïольùі, Туреччині булава стала сим-волом величі та дерæавної влади. Ãетьманська булава складалася з дерев’яної чи металевої ручки, до якої кріпилася металева куля із золотим або сріб-ним покриттям. Для всіх утіленням патріотизму є слово, рідна мова, якою розмовляли праùури, у якій міститься код нації, ôормується думка. ×ерез мову люди усвідомлюють себе народом зі спіль-ною історією та долею. 12. Українська мова державна підсумкова атестація.


Кабінет вчителя української мови. Українська мова. 6 клас. Контрольні роботи: диктанти, перекази, аудіювання, читання мовчки, тести. Здавна існує велика дружба між людьми й лелеками. Може, як жодний інший птах, підпускає чорнокрилий красень до себе людину, бо вірить, що не буде йому кривди. І не дарма говорять люди: у хаті, на якій поселиться лелечина пара, пануватиме добро й злагода. Споконвіку вважалося великим злочином скинути лелече гніздо або вбити птаха.


Боже мій, що може зробити з людиною геніальне поєднання звука і слова! За М.Стельмахом, 185 сл. Зріз знань з української мови. 11 клас, І семестр. Диктант. Рідне слово. Коли зникає народна мова, народу нема більше! Ось чому, наприклад, наші західні брати, витерпівши всі різноманітні насильства від іноплемінників, коли це насильство нарешті торкнулося мови, зрозуміли, що йдеться тепер уже про життя чи смерть самого народу. Поки жива мова в устах народу, до того часу живий і народ. І нема насильства більш нестерпного, як те, що хоче відібрати в народу спадщину, створену незчисленними поколіннями.


Здорова людина може зробити все, адже вона має неабиякі можливості. Саме тому здоров’я є неоціненним ресурсом життя (За Т. Подолян). (130 слів). Закінчити диктант відповіддю на питання: Що і як відповісти молодій людині, яка не гірше за тебе розуміє необхідність занять фізкультурою, але ніяк не може себе примусити ? «Дорогі читачі! Я з особливою цікавістю читав про людей сильних і мужніх, які своїми спортивними подвигами уславили країну.


Рідна мова. Мирний Панас Твори Мирного. Скачати текст твору: txt (8 КБ) pdf (57 КБ). А як люди добрали способу зазначати слова значками, як завелося поміж людьми письменство, то воно ще більше допомогло їм розвинути свою мову, бо поміж людьми виявились такі митці, що все життя своє призвичаїли до свого діла. Одні складали дзвінкі вірші, додаючи цим краси та виразності вимовам; другі писали яскраві оповідання, збагачуючи мову невмирущими зразками; треті — мисливці — виясняли всяку таємницю, що її так багато на світі! — і цим ширили людське знання.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз робочий зошит фінансова грамотність 6 клас

решебник по экзаменационному сборнику по математике 9

ядс 2 клас зошит відповіді большакова