екологія мовлення це

Екологія мови - вивчає взаємодію мови з оточуючими його факторами, з метою збереження самобутності кожного окремого мови і підтримки мовного різноманіття. поняття "екологія мови" ввів лінгвіст Е. Хауген в 1970 році. Подібно до того, як екологія вивчає взаємодію живих організмів між собою, екологія мови вивчає вплив мов один на одного і їх взаємодія з зовнішніми факторами.


Проблема екології української Мови. У статті порушено основні проблеми писемної культури мовлення жителів. м. Вінниця, зроблено спробу з’ясувати причини мовних девіацій, здійснено детальне. опрацювання фактичного матеріалу. Ключові слова: екологія мови, літературна мова, суржик. В статье рассмотрены основные проблемы письменной культуры речи жителей г. Винница, выяснено причины языковых девиаций, сделано детальную обработку фактического материала.


Екологія - це наука, яка вивчає відносини всього живого на Землі і його навколишньої природи. У вік технічного прогресу, коли для людства створюються більш сприятливі і полегшені умови життя, люди стали частіше хворіти. Замість свіжого повітря всім доводиться дихати вихлопними газами і димом.


Ключові слова: екологія мови, екологія мислення, екологія слова, еколінгвістика, мовний опір. В статье рассмотрено понятие «экология» и выход его значения за пределы природы, охарак-теризован термин «экология языка», в частности в аспекте социо- и психолингвистики. Початок XXI ст. увійшов в історію як епоха вивчення різноманітних екологічних проблем, які сус-пільство ставить перед собою, переосмислює у перспективі розвитку.


Екологія мовлення російсько-українських. білінгвів: проблема стильової деформації. . 237 Ганна Залізняк (Київ). Це – роздуми, пов’язані із пошуком шляхів самовираження, реакція на певні комунікативні труднощі, сприйняття або несприйняття зміни словникового складу чи мовної норми, коментарі з приводу експресивно забарвленої, табуйованої, ненормативної лексики тощо.


Мовлення — процес добору й уживання засобів мови для порозуміння з іншими членами певної мовної громади. Мовлення є форма існування живої мови, у мовленні мова функціонує, перебуваючи в постійному розвиткові. Мова й мовлення нерозривно пов'язані. Мовлення існує на засадах певної мови, а мова розкриває себе в мовленні її носіїв. Мова щодо мовлення — явище загальне; вона належить усім, хто нею послуговується. Мовлення ж щодо мови — часткове, окреме, індивідуальне.


Для того щоб визначитися з тим, що писати по темі, почну з визначення екології, науки самої по собі досить складною і ємною. Зупинимося на класичному, взятому з “Вікіпедії”: “Екологія – наука, що вивчає взаємовідносини живої й неживої природи”. Тобто, роблячи висновок, можна сказати, що “екологія мови” – наука про середовище мови і відбуваються в ньому процесах, про взаємодію розмовної та літературної мови.


Екологія мовлення російсько-українських. білінгвів: проблема стильової деформації. . 237 Ганна Залізняк (Київ). Це – роздуми, пов’язані із пошуком шляхів самовираження, реакція на певні комунікативні труднощі, сприйняття або несприйняття зміни словникового складу чи мовної норми, коментарі з приводу експресивно забарвленої, табуйованої, ненормативної лексики тощо.


Термін екологія, який порівняно недавно функціонував лише у природознавстві (як назва біологічної науки, що досліджує взаємини між організмами та довкіллям), сьогодні розширив своє первісне значення, увійшовши у сферу багатьох інших наук. Семантично спорідненим є широковживаний вислів культура мови (мовлення) , але семантичне поле першого, вважаю, набагато ширше.


Культу́ра мо́влення, культура мови, мовна культура — це дотримання сталих мовних норм усної і писемної літературної мови, а також свідоме, невимушене, цілеспрямоване, майстерне вживання мовно-виражальних засобів залежно від мети й обставин спілкування. Основою будь-якої мови є живе розмовне мовлення. Мовлення — процес добору й вживання засобів мови для порозуміння з іншими членами певної мовної громади.


Чисте мовлення, не забруднене жодним «суржиком», дотримання правил, «насадження» фразеологізмів та інших перлів народної творчості, пам’ять про наше славне минуле та традиції – ось те, до чого ми маємо прагнути. Як борці за екологію планети починають з малих кроків, так і ми маємо почати з себе. Бо ж саме в наших руках майбутнє, ми є його творцями. Сайт «Я - журналіст» - це інтернет-ресурс для тих, хто цікавиться журналістикою.


Вам не здається, що з мовленням та екологією у нас одні й ті самі проблеми? Обидва поняття потребують очистки від того, бруду, що накопичувався багатьма роками. Не знаю, як вам, але мені видається досить дивною і нез`ясовною одна річ, яка просто лізе в очі, точніше, у вуха, але роками залишається поза увагою суспільства у нашій країні. Це правильна мова. Ось дивіться. Щоб це зрозуміти, достатньо лише на півгодинки увімкнути телевізор.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз робочий зошит фінансова грамотність 6 клас

решебник по экзаменационному сборнику по математике 9

ядс 2 клас зошит відповіді большакова