екологія комплексна наука про екосистеми

Екологія — це наука, що вивчає закономірності відносин між організмами та довкіллям, а також організацію і діяльність надорганізмових систем (популяцій, видів, біоценозів, біосфери). Термін вперше запропонував німецький біолог Ернст Гекель в 1866 р. в книзі «Загальна морфологія організмів» («Generelle Morphologie der Organismen») для позначення біологічної науки, яка вивчає взаємодію організмів з їхнім середовищем.


Екологія - це наука про взаємодію тварин, рослин та мікроорганізмів між собою і з оточуючим їх неживим середовищем, про структуру і функціонування надорганізмових систем, та про зв'язки в цих системах. Екологія - один з фундаментальних розділів біології, який є складовою частиною кожного і всіх її таксономічних розділів (зоології, ботаніки, мікробіології тощо), вона ніби пронизує світ живого на різних рівнях: генному, клітинному, організмовому, популяційному, екосистемному, біосферному; хоча і вивчає переважно біологічні системи від організмового рівня і вище. Екосистема є об'єктом вивчення четвертого розділу загальної екології - екосистемології (Голубець, 2000).


Основною (елементарною) функціональною одиницею біоекології є екосистема. Екосистема – це єдиний природний комплекс, створений за довгий період живими організмами та середовищем, в якому вони співіснують, і де всі компоненти тісно пов’язані обміном речовин і енергії. Вперше поняття «екосистема» було введене в наукову мову англійським вченим А.Тенслі в 1935 році. В екології розрізняють такі види екосистем: – мікроекоеистеми (наприклад, болітце, пеньок з грибами тощо); – мезоекосистеми (н-д, ділянка лісу, озеро); – макроекосистеми (н-д, континенти, океани). – глобальна екосистема – біосфера нашо.


Наукові засади раціонального природокористування. 1.1. Екологія як комплексна міждисциплінарна наука: історія становлення, методи та основні завдання. 1.2. Вчення В.І. Вернадського про біосферу і ноосферу. 1.3. Екосистеми і їх роль в організації біосфери і ноосфери. 1.4. Принципи раціонального природокористування. 1.5. Природні ресурси як основна категорія природокористування.


Якщо Ви не знаєте чому екологію називають комплексною наукою, то після прочитання даної статті Ви знайдете відповіді на всі свої запитання. Чому екологія комплексна наука? Екологія – наука, що відповідає за вивчення загальних взаємозв’язків та взаємовідносин тварин в органічному та неорганічному світах, ставлення до інших живих організмів. Вперше використав цей термін та ввів в науку німецький вчений Ернест Геккель, в 1866 році, його визначення «екології» – це наука про економію, домашній побут тваринних організмів. Етимологія терміну: «ойкос» – житло, місце існування, та «логос» – вчення, сло.


Екологія — це комплексна наука. Вона використовує широкий арсенал різноманітних методів, які можна поділити на три основні групи: 1. Методи, за допомогою яких збирається інформація про стан екологічних об'єктів: рослин, тварин, мікроорганізмів, екосистем, біосфери. 2. Методи обробки отриманої інформації, згортання, стиснення та узагальнення. тому, що до екосистеми свідомо вноситься звичайно якась одна зміна, і через деякий час зіставляються результати спостережень на контрольній (вона обов'язкова) та експериментальній ділянках екосистеми. Але такі класичні однофакторні експерименти в екології мало реальні.


Отже, екологія - це комплексна наука, яка використовує знання різних природничих, технічних, гуманітарних і соціальних наук для вивчення взаємозв'язку суспільства і природи, впливу людини на природне середовище з метою збереження і покращення природи і довкілля людини. На Заході в англомовних країнах термін екологія має обмежене значення. Під терміном екологія розуміють таку галузь знань як загальна екологія, а наука, що вивчає діяльність людини в галуз охорони довкілля називається енвайронментологія (від environment - довкілля). Загальна екологія займається дослідженням усіх типів екосистем. Екологія рослин вивчає зв’язки рослинних організмів із середовищем.


Також екологія, як наука надорганізмового рівня, займається дослідженням популяцій, угруповань, екосистем і біосфери з огляду на їхню організацію, закономірності функціонування, принципи розвитку. Прикладна екологія додала до цих завдань ряд своїх, таких як вивчення взаємовпливу суспільства й природи та гармонізація відносин між ними. Його суть полягає у використанні видів-індикаторів для визначення стану екосистеми й процесів у ній (рис. 12.5). Життєдіяльність і поширення цих видів змінюються за зміни параметрів екосистеми. При цьому види-індикатори повинні бути чутливими до змін, доступними та зручними для аналізу.


Екологія – природнича наука, яка вивчає взаємозв'язки організмів та їх угруповань з довкіллям, з яким вони утворюють певну функціональну єдність (систему), в межах якої здійснюється процес обміну речовин і енергії. Тому екологія набуває пріоритетного значення для підтримання екологічної стабільності біосфери як глобальної екосистеми. Таке ж вагоме значення має вона і для еколого-економічного обґрунтування раціонального використання та відновлення ресурсів біосфери. Започаткували системну екологічну концепцію видатні природодослідники Ч. Дарвін та О. Гумбольдг (XIX ст.) у працях про походження видів та географію рослин.


Вступ до вивчення дисципліни. Екологія як наука. Лекція 1 План 1. Поняття екології. 2. Предмет та головні завдання екології. 3. Методи екологічних досліджень. 4. Структура науки про довкілля, місце екології в системі наук. 5. Основні етапи розвитку екології. 6. Українська екологічна школа. 1. Поняття екології Сьогодні, коли на всій планеті під впливом людини відбулися…


Екологія - це наука, яка вивчає життя різних організмів у їх природному середовищі існування, або навколишньому середовищу. Загальна характеристика екології як розділу загальної біології та комплексної науки. На сучасному етапі розвитку цивілізації екологія являє собою складну комплексну дисципліну, засновану на різних областях людського знання: біології; хімії


- екологія - наука про функціонування екосистем різного рівня організації; - екологія - комплексна наука про довкілля біосистем; - екологія - система знань про взаємини об'єктів реальності з якимось одним, центральним об'єктом; - екологія - наука про унікально-космічний статус людини як виду у біосфері. - екологія - наука про взаємини біосистем з природним довкіллям, котре визначає просторові та часові параметри їх існування та розвитку. Отже, в такому баченні екології в неї включена еколюційна складова. Саме через включення в предмет сучасної екології проблеми відношення людини і пр.


Таким чином, екологія – це комплексна наука, яка використовує знання різних природничих, технічних, гуманітарних і соціальних наук для вивчення взаємозв'язку суспільства і природи, впливу людини на природне середовище з метою збереження і покращення природи і довкілля людини. моніторинг навколишнього середовища (екологічний моніторинг) – комплексна система спостережень за станом навколишнього середовища, оцінки і прогнозу змін стану навколишнього середовища під впливом природних і антропогенних чинників . Отже, природні екосистеми не існують ізольовано, а постійно взаємодіють з іншими екосистемами і, в сукупності, вони утворюють глобальну екосистему - біосферу.


комплексна наука про взаємодію живої природи й неживої природи та людства. математична модель є спрощеним відображенням природної системи. біологічна наука про взаємодію організмів і угруповань між собою та довкіллям. ефективне використання ресурсів, з мінімальною шкодою для природи. Запитання 2. Оберіть біологічну систему, що є об'єктом вивчення екології. варіанти відповідей. беркут.


Взаємодії в екологічних системах . 37 1.3.3. Продуктивність та продукція екосистеми. Сукцесії . 44 1.3.4. Сучасна екологія - це нова комплексна наука про виживання в довкіллі, за-вдання якої - пізнання законів розвитку й функціонування біосфери, як цілісної системи під впливом природних і, головне, антропогенних факторів, а також визначення шляхів ефективної коеволюції техносфери й біосфери. Специфіка сучасної екології полягає в тому, що вона із суто біологічної науки перетворилась на цілий цикл знань, увібравши в себе розділи географії, геології

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз робочий зошит фінансова грамотність 6 клас

решебник по экзаменационному сборнику по математике 9

ядс 2 клас зошит відповіді большакова