мова як суспільне явище реферат

Мова — явище загальне; це система слів, мовних засобів, синтаксичних конструкцій, об'єднаних певною мовою: українська мова, англійська мова і тд. Термін “мовлення” має більш вузьке значення; це процес використання засобів мови людиною для спілкування, вираження думок чи почуттів: мовлення учня; багате мовлення; правильне мовлення. Мовлення — явище індивідуальне, адже мовець використовує ті слова, вирази, конструкції, які відображають його внутрішній світ, рівень освіти, походження, рід занять, вік людини, рівень вихованості. У сучасній українській мові близьку мільйона слів; словник перес.


Мова - явище суспільне. З одного боку, мову творить і розвиває суспільство, з другого — без мови не було б суспільства. І наука, і техніка, і релігія, і ідеологія, і культура не можливі без мови, бо мова забезпечує всі без винятку процеси життя і діяльності людини. Розвиток і функціонування мови значною мірою зумовлені станом суспільства. У мові відбиваються соціальна диференціація суспільства (класова, професійна, статева), демографічні процеси (зміни чисельності населення, міграція), рівень загальної освіти народу, розвиток науки тощо. Суспільство може цілеспрямовано впливати на розвиток мов.


Мова як суспільне явище. Мова - це єдина, цілісна, складна система знаків: фонем (звуків), морфем (частин слова), слів, речень, яка служить для називання предметів, явищ об'єктивної дійсності та понять, є засобом спілкування, обміну думками і формування думок. Мова - явище фізичне, фізіологічне, антропологічне, суспільне. Умова його існування - людське суспільство. Це феномен людської цивілізації. Зв'язок мови й суспільства обопільний. Вона - одна з головних ланок ланцюга "суспільна свідомість - праця - мова", що робить людину власне людиною. Мова - найважливіше знаряддя со.


Мова як суспільне явище. Дихотомія мови: мова і мовлення. Прагматика - розділ мовознавства і семіотики. Дві форми існування мов: усна і писемна. Мова - універсальний засіб спілкування. Інші засоби комунікації. Поняття та можливості паралінгвістики. Мовознавство, шпаргалка. реферат [25,5 K], добавлен 14.08.2008. Мова і суспільство. Ознаки суспільної природи мови та мовної діяльності. Сутність і головні властивості мовної норми. Територіальна та соціальна диференціація мови, її розмежування з діалектом.


Мова як суспільне явище. Міністерство оборони україни. Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації. Державного університету телекомунікацій. Кафедра українознавства. Реферат. з навчальної дисципліни «Українська мова професійного спрямування». Тема: «Мова як суспільне явище, її функції». Виконав: студент навчальної групи №232. О.В. Ручко.


Роль мови в суспільному житті. Автор работы: Пользователь скрыл имя, 13 Мая 2012 в 22:51, реферат. Краткое описание. Більшість учених інтерпретують мову як явище соціальне. Мова — явище суспільне. Вона виникла в суспільстві, обслуговує суспільство, є однією з найважливіших ознак суспільства і поза суспільством існувати не може. Визнаючи суспільний характер мови, слід зазначити, що в мові є чимало такого, що пов'язує її з біологічними і психічними явищами. Так, скажімо, на відміну від інших приматів тільки людина має мовний ген, тобто природну схильність і здатність до оволодіння мовою.


Мова як суспільне явище Философия Українська мова (за професійним спрямуванням). На сайте allRefs.net есть практически любой реферат, курсовая работа, конспект, лекция, диплом, домашняя работы и пр. учебный материал. Выберите учебное заведение. Поиск работы по ВУЗу Университет Российской Академии Обр Татарский Государственный Гуманитар Белорусский Национальный Технически Российская Экономическая Академия Ростовский.


Оскільки мова є суспільним явищем, то вона перебуває в тісному зв’язку із суспільством. Цей зв’язок є обопільним. З одного боку, мова створюється і розвивається суспільством, з іншого — без мови не було б суспільства. Суспільство обслуговують, крім мови, й інші явища — наука, техніка, ідеологія, культура, релігія тощо, однак мова виокремлюється із усіх інших суспільних явищ, бо вона обслуговує всі без винятку сторони життя й діяльності людини. Якщо, скажімо, ідеологія обслуговує певні суспільні класи, релігія — окремі групи людей, то мова — всі сфери соціуму як функціонального організму. Навіт.


Мова — загальнонародне явище. Народ — творець і носій мови. Одна особа безсильна будь-що змінити в мові, бо мова розвивається і змінюється за своїми об’єктивними законами. Усе те, що пересічні мовознавці розуміють під словом мова, насправді є власне мовою і мовленням. Розмежування мови і мовлення теоретично обґрунтоване швейцарським лінгвістом Ф. де Соссюром — одним із найвідоміших теоретиків мовознавства й основоположників сучасного етапу в мовознавстві. Незаперечним фактом є те, що існує єдина українська мова. Однак кожен із тих, для кого українська мова є рідною, користується нею по-своєму.


§ 1. Мова як суспільне явище. Основні функції мови. Мова - це єдина, цілісна, складна система знаків: фонем (звуків), морфем (частин слова), слів, речень, яка служить для називання предметів, явищ об'єктивної дійсності та понять, є засобом спілкування, обміну думками і формування думок. Мова - явище фізичне, фізіологічне, антропологічне, суспільне. Умова його існування - людське суспільство. Це феномен людської цивілізації. Зв'язок мови й суспільства обопільний. Вона - одна з головних ланок ланцюга "суспільна свідомість - праця - мова", що робить людину власне людиною. Мова - найважливіше знаряддя соціалізації людини.


Мова як суспільне явище. Українська мова в Україні. Урок № 1. Мова як суспільне явище. Основні функції мови. Мета: поглибити знання учнів про роль мови в житті людини та суспіль-ства; формувати вміння визначати та характеризувати основні функції мови, аналізувати вислови про мову відомих наукових, громадських і літературних діячів; виховувати любов та повагу до рідної мови. Про те, що мова є суспільним явищем свідчать її функції. Так, основною серед них є комунікативна, оскільки мова є най-важливішим засобом спілкування людей. Мова безпосередньо пов’язана з мисленням.


Мова і суспільство – одна з обов’язкових ознак цілої суспільної системи в її безперервному функціонуванні. Найтиповішим видом суспільства є етнічне (етнос), народ, а найтиповішою його ознакою – мова. Мова як найважливіший засіб спілкування здатна обслуговувати суспільство в усіх сферах людської діяльності. І хоч зміни в неї можуть вносити окремі суспільні групи, а то й поодинокі мовці, остаточне прийняття цих змін залежить від згоди на них суспільства в цілому.


Мова є суспільним явищем. Деякі вчені схиляються до думки, що мова — продукт розвитку суспільства, тому нерозривно з ним пов’язана. Цей зв’язок на всіх етапах розвитку мови взаємозумовлений, оскільки поза суспільством мови немає, як не існує й суспільства без мови. Мова належить соціальному досвіду людства, розвивається разом із суспільством і засвоюється кожною людиною тільки завдяки спілкуванню з іншими людьми. Вміння говорити, висловлювати свої думки не природжена, а набута здатність людини. За допомогою мови люди обмінюються думками і досягають взаєморозуміння. Отже, мова є найважливішим з.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз робочий зошит фінансова грамотність 6 клас

решебник по экзаменационному сборнику по математике 9

ядс 2 клас зошит відповіді большакова